zaterdag 14 juni 2025

Vrijheid

Zuchten. Steunen. Puffen. Het is 34 graden in Nederland. Of, zoals wij het noemen: de perfecte dag om je complete zolderinhoud in een Peugeot 208 te proppen. Jawel, het is weer zover: De Grote Auto-Inpakdag.

Manlief en ik gaan op vakantie. Maar niet zomaar. Nee, we gaan op een heuse trilogie van vakanties. 

Eerst één dag ‘gezellig’ wandelen aan de Duits-Oostenrijkse grens (“De Leutaschkloof is magisch,” zegt hij met die blik die je krijgt als je een bergpad romantisch noemt). Vervolgens tien dagen kamperen in Italië: dertig graden, vijfhonderd muggen en je eigen zweet als permanente metgezel, heerlijk ontspannen idee, vind ik. Tot slot een weekje Oostenrijk, in een appartement dat ‘rustiek’ wordt genoemd. Dat betekent meestal: géén lift, twijfelachtige wifi en een kast die kraakt alsof er een geest in woont.

Drie landen. Drie klimaatzones. Drie keer zoveel inpakstress. En maar één kofferbak.

Manlief kiest voor de praktische aanpak: tent, haringen, stoeltjes, pannen, een zaklamp waarmee je Schiphol kunt bijlichten, en een verlengsnoer van vijf meter (“voor de föhn, denk ik”). En jawel: twee ventilatoren. “Als Italië kookt, blazen wij terug!” roept hij strijdbaar.

Mijn taak? De kledingtas. Eén. Slappe. Weekendtas.

“Past precies tussen de koelbox en de parasol,” zegt hij tevreden. Alsof ik alleen een bikini en een tandenborstel nodig heb.

Maar luister: ik pak niet alleen kleding. Ik pak mogelijkheden. Ik pak vrijheid. Kleding voor alle versies van mezelf. Berggeit-chic, strandgodin, Apfelstrudel-casual. Wandelschoenen? Check. Gympen? Check. Slippers met glitters? Dubbel check. En dan… mijn kroonjuwelen: De hakjes.

Twee paar. Camel en charmant zwart. Niet te hoog, maar met dat ene fijne gespje. Je weet wel, die hakjes waarbij hij ooit zei: “Wauw.” Pure elegantie, maat 39.

Ik rol, vouw, moffel, prop. Alles past net niet. Nog een mini-weekendtasje erbij dan maar. Geen punt.

Buiten hoor ik gegrom. Manlief, in gevecht met de koelbox, waterkoker, achterklep, de zwaartekracht, en misschien ook een beetje met mijn karakter.

PLOP.

“Wat zit er in deze tas?! Een baksteen?!”

Ik glimlach lief vanaf de drempel. “Misschien... een charmant hakje met een gespje? Je weet wel, die jij altijd zo mooi vindt.”

Hij zucht. Zijn blik zegt alles: wanhoop, liefde, opoffering. Maar vooral: overgave. Dit is niet zijn strijd. Dit is mijn recht.

Na een uur persen, duwen en fluistervloeken zit alles erin. Geen ruimte voor ‘extra tafeltje’, maar wel voor mijn hakjes. En dat is genoeg.

Want straks, als we flaneren over de boulevard, ik in ouwe gympen, zwetend als een fontein, zal hij zeggen:

“Fijn dat je hakjes mee zijn, hè?”

En dan lach ik lief. Want ik draag ze niet. Maar ik kan ze dragen.

En dat, lieve mensen, is vrijheid.

Vrijheid is niet dat je alles gebruikt wat je meeneemt. Vrijheid is dat je zelf kiest wat je meeneemt.

Vrijheid is ruimte maken, in je auto, je dag, je hoofd. Voor hakjes, voor liefde, voor jezelf.


donderdag 5 juni 2025

Denkholletje

Sommige apparaten zijn meer dan techniek. Ze worden huisgenoten. Emotionele steunpilaren met een stekker. Onze televisie was er zo één. Veertien jaar lang stond hij daar: zwijgzaam, onverzettelijk, trouw. Een soort digitale huispriester met HDMI.

Toen we hem kochten zeiden we: “Wat een gigant!” En nu? Nu kijken we ernaar zoals je naar een oude Nokia kijkt: schattig. Klein. Aandoenlijk.

Maar hij deed het nog. Als je geduld had. En het niet erg vond dat Netflix zomaar stopte. Of dat hij bufferde alsof hij eerst even moest mediteren. 

We zouden hem pas vervangen na de vakantie. “In september,” riepen we kalm. Tot manlief, tussen twee happen pasta en een YouTube-recensie door, ineens zei:

“Misschien moeten we de woonkamer ook meteen veranderen.”

…Sorry? WAT?!

Van de man die al zucht als ik een kussen een kwartslag draai? DIE man?  Dus ik greep mijn kans. Binnen een half uur lag de halve woonkamer overhoop. De bank verhuisde naar een gezellig hoekje. En daar ontstond het: mijn denkholletje. Een rustgevende cocon met dekentje, lampje en nul verwachtingen van anderen en als daar een nieuwe tv voor nodig was, prima.

Toen… aanbieding! (of algoritme-aanval). Een tv met Dolby Surround. “Slechts twee boxjes, een subwoofer en een soundbar,” zei manlief, alsof dat minder was dan een theezakje.

Juist.

Door het verschuiven van de roomdivider werd een zijkant zichtbaar. Drama. De akoestische lattenwand moest worden uitgebreid. Uiteraard met precies hetzelfde hout als de rest, want: perfectionisme is geen hobby, het is een levensstijl.

De nieuwe lattenplaat was 2 meter 60. En paste, je raadt het al, niet in de auto.

Ik stond er alleen voor. Manlief bleef thuis “voor de tv-bezorging.” Hij moest “persoonlijk tekenen,” zei hij plechtig. En ik geloofde hem, maar ik nam wel de zaag mee.

Want dit was niet onze eerste lattenwand.

Dus daar stond ik. In de bouwmarkt. “Mag ik deze laten zagen?” 

“Nee mevrouw, dat mogen we niet. Regels,” zei de medewerker alsof ik zijn grootmoeder in mootjes wilde.

Dus daar stond ik. Op de parkeerplaats. Alleen. Met een wiebelende plaat, een dwarrelende wind en een zaag die zijn eigen route koos. Voorbijgangers keken bezorgd.  Eén vrouw duwde haar kind achter zich. Eén man gaf een duim. Eén knikte begripvol. Solidariteit onder klusveteranen.

Thuis: missie geslaagd. TV? Uren later bezorgd. Gelukkig kwam een vriend helpen want manlief heeft de neiging dingen scheef op te hangen. 

Maar ik ben gelukkig. Niet om Dolby-donders, maar omdat ik mocht schuiven. Inrichten. Heersen. Mijn denkholletje is geboren.

En als manlief straks begint over “de achterkamer”?

Dan pak ik m’n zaag, m’n rolmaat, en zorg ik dat ik deze keer thuisblijf om persoonlijk te tekenen.

Want ja, het klinkt hier inmiddels als de bioscoop…De muren trillen, auto’s ontploffen, en ik denk dat de soundbar ademhaalt.

Maar ik zit in mijn denkholletje. Met een dekentje. Een kopje koffie (of een glas wijn, afhankelijk van het tijdstip, of mijn humeur). 

Hij beleeft de actie. Ik schrijf de rust. Hij: Dolby Surround. Ik: Droomstand 

En ergens, tussen zijn explosies en mijn komma’s, zit het leven precies goed in mijn denkholletje.





Gelijkspel

Twee keer in één week werd me serieus gevraagd of ik ‘dat ene typetje van het paardrijden’ was, en geloof me, dat zette iets in gang…..Lieve...